Kurumsal yönetimin amacı uzun vadeli yatırımları, finansal istikrarı ve işletmelerin dürüstlüğünü geliştirmek için gerekli olan güven, şeffaflık ve hesap verebilirlik ortamının oluşturulmasına yardımcı olmak ve bu sayede daha güçlü büyümeyi ve daha kapsayıcı toplumları desteklemektir. G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri bu standardı sağlamaktadır. Sağlam bir kurumsal yönetim çerçevesini oluşturan kilit yapıtaşlarını açık bir biçimde tanımlamakta ve ulusal düzeyde uygulanabilir rehberlik sunmaktadır. G20 ile ortak çalışılması İlkelere küresel ölçekte bir erişim sağlamakta ve onların farklı gelişim aşamalarında bulunan ve değişik hukuki sistemlere sahip pek çok farklı ülkenin tecrübesini ve isteğini yansıttığını daha da vurgulamaktadır.
G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri ekonomik verimliliği, sürdürülebilir büyümeyi ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla kurumsal yönetime ilişkin hukuki, düzenleyici ve kurumsal çerçeveyi değerlendirme ve geliştirmeleri için politika yapıcılara yardım eder. İlk defa 1999 yılında yayımlanan İlkeler, bu tarihten itibaren dünya genelinde politika yapıcılar, yatırımcılar, şirketler ve diğer menfaat sahipleri için uluslararası bir referans noktası haline gelmişlerdir. İlkeler aynı zamanda Finansal İstikrar Kurulu’nun Sağlıklı Finansal Sistemler için Temel Standartları’ndan biri olarak kabul edilmiş ve kurumsal yönetim alanında Dünya Bankası’nın hazırladığı Standartlara ve Kanunlara Uyum Raporları’na (ROSC) esas teşkil etmektedir.
Son olarak 2023 yılında gözden geçirilen ve güncellenen G20/OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri aşağıda özetlenmiştir.
I. Etkin bir kurumsal yönetim çerçevesinin temelini oluşturmak
Kurumsal yönetim çerçevesi, şeffaf ve adil piyasaları ve kaynakların verimli bir şekilde tahsis edilmesini teşvik etmelidir. Hukukun üstünlüğü ile tutarlı olmalı ve etkili denetim ve uygulamayı desteklemelidir.
II. Hissedarların hakları ve adil muamelesi ve kilit mülkiyet işlevleri
Kurumsal yönetim çerçevesi, hissedarların haklarının kullanılmasını korumalı ve kolaylaştırmalı ve azınlık ve yabancı hissedarlar da dahil olmak üzere tüm hissedarlara eşit muamele edilmesini sağlamalıdır.
Tüm hissedarlar, haklarının ihlali durumunda makul bir maliyetle ve aşırı gecikme olmaksızın etkili bir tazminat alma fırsatına sahip olmalıdır.
III. Kurumsal yatırımcılar, borsalar ve diğer aracılar
Kurumsal yönetim çerçevesi, yatırım zinciri boyunca sağlam teşvikler sağlamalı ve hisse senedi piyasalarının iyi kurumsal yönetime katkıda bulunacak şekilde işlemesini sağlamalıdır.
IV. Bilgilendirme ve şeffaflık
Kurumsal yönetim çerçevesi, şirketin mali durumu, performansı, sürdürülebilirliği, mülkiyeti ve yönetimi dahil olmak üzere şirketle ilgili tüm önemli konularda zamanında ve doğru açıklama yapılmasını sağlamalıdır.
V. Yönetim kurulunun sorumlulukları
Kurumsal yönetim çerçevesi, şirketin stratejik rehberliğini, yönetimin yönetim kurulu tarafından etkin bir şekilde izlenmesini ve yönetim kurulunun şirkete ve hissedarlara karşı hesap verebilirliğini sağlamalıdır.
VI. Sürdürülebilirlik ve dayanıklılık
Kurumsal yönetim çerçevesi, şirketlerin ve yatırımcılarının, kurumun sürdürülebilirliğine ve dayanıklılığına katkıda bulunacak şekilde karar almaları ve risklerini yönetmeleri için teşvikler sağlamalıdır.