ISO 37000:2021 Kuruluşların Yönetişimi – Rehberlik, kuruluşlara ve yönetim organlarına, etik ve sorumlu bir şekilde davranırken etkin bir performans sergilemeleri için gereken araçları sağlar. Dünya çapında 70'ten fazla ülkedeki çeşitli kuruluşlardan uzmanlar ve güvenilir kaynaklar tarafından geliştirilen ISO 37000, her türlü kuruluş için büyüklük, tür veya konumdan bağımsız olarak küresel bir referans niteliği taşır.
İyi yönetişim, sadece güven, şeffaflık ve hesap verebilirlik ortamını teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda kuruluşların amacını toplumun çıkarlarıyla uyumlu hale getirmeye, kaynaklarını etkin bir şekilde yönetmeye ve sürdürülebilir paydaş ilişkileri kurmaya yardımcı olur. Bu sayede, iyi yönetişim, kuruluşların uzun vadeli başarısını temin eder ve sosyal, ekonomik ve doğal çevre sistemlerinin korunmasına ve restorasyonuna katkıda bulunmalarını sağlar.
Kuruluşun amacı ve değerleri, mevcut ve gelecek nesillerin sürdürülebilir refahı ile uyumlu olmalı ve yönetim organlarının öncelikleri arasında yer almalıdır.
ISO 37000, yönetişimi başarılı kuruluşların temelini oluşturan 11 ilkeye ayırarak yönetim kurulları için kapsamlı bir rehberlik sağlar ve kuruluşların iyi yönetilmesine ve sosyal açıdan sorumlu bir şekilde faaliyet göstermelerine yardımcı olur.
Her organizasyonun kalbinde, varlık sebebini ifade eden bir amaç bulunur. Değerler ise bu amacın ne şekilde gerçekleştirileceğini belirler. ISO 37000, yönetim organlarına amaç ve değerleri netleştirme, stratejiyi bu amaçla uyumlu hale getirme ve ilgili tüm paydaşlarla birlikte stratejik olarak amaca ulaşmak için değer üretme konusunda rehberlik eder. Standart, bunun paydaş katılımına yönelik dikkatlice düşünülmüş bir yaklaşım ve kuruluşun uzun vadede sürdürülebilir kalması için sistematik, uzun vadeli ve proaktif bir risk yönetimi perspektifi gerektirdiğini vurgular.
ISO 37000, özellikle sağlam bir iç kontrol sistemi ve güvenilir güvence süreçleri aracılığıyla etkili gözetim ihtiyacını güçlendirir.
Her düzeyde hesap verebilirlik, iyi yönetişimin kalbinde yer alan bir başka ilkedir: yönetim organı üyeleri de yetki devredilen kişiler de yasaların üzerinde değildir. Yönetim organı, kuruluşun eylemlerinden ve ihmallerinden nihai olarak sorumludur; bu nedenle, yönetim organlarının rolleri ve sorumlulukları açıkça tanımlamaları ve iyi işleyen bir raporlama ve hesap verebilirlik sistemi kurmaları gerekir.
ISO 37000 ayrıca, liderlerin etik bir organizasyon kültürü oluşturmaları, verilerin stratejik ve sorumlu bir şekilde kullanılmasını sağlamaları ve alınan kararların şeffaf ve toplumsal beklentilerle uyumlu olmasını temin etmeleri gerektiğini vurgulamaktadır.
Daha da önemlisi, bu model, büyük ya da küçük, gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerdeki her türlü kuruluşun uygulama yapabilmesine destek olur. Bu önemli temel belgenin yayınlanması, yetenekli ve kabiliyetli kuruluşların geliştirilmesini ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi 16’nın ilerlemesini destekleyecektir.